top of page
  • Foto van schrijverDeckers

Panelen of lamellen, wat is het verschil?


Panelen en lamellen zijn allebei verticale raambekleding maar toch is het niet hetzelfde. We leggen je hier uit wat het verschil is, waar je op moet letten en wanneer je voor paneelgordijnen of voor lamellen van Deckers Interieur kiest.


Paneelgordijnen: breed, breder, breedst

Allereerst paneelgordijnen. Die zijn altijd van stof en heel geschikt voor grote raampartijen. Ook zijn de paneelsystemen te koppelen zodat ze eindeloos breed kunnen worden. Ideaal dus voor grote ramen of voor ruimtes waar je een robuuste raambekleding voor zoekt. Bovendien zijn paneelgordijnen samen te stellen uit diverse soorten of kleuren stof en met hout af te werken. Zo is het dus helemaal af te stemmen op de stijl van jouw interieur.

Apart opzij te schuiven door een meersporensysteem

Qua gebruik zijn paneelgordijnen ook heel anders; je kunt namelijk elk paneel apart verschuiven. Zo kun je ze dus stuk voor stuk op de gewenste plek hangen. Of je schuift ze als een pakket opzij waarbij ze voor elkaar hangen en het grootste deel van het raam vrij blijft. Dit kan doordat de paneelgordijnen op een systeem van meerdere sporen lopen; een breed railsysteem zeg maar. Dit kan tot een spoorsysteem van wel 5 sporen. Het aantal wordt bepaald door de lengte van de rails, de breedte van het paneel en het aantal panelen dat eraan komt te hangen. Hoe breder, hoe meer sporen. En daarbij heb je ook nog de keus in de manier van opvouwen; waar hang je welk paneel als je ze wilt openschuiven? Dat klinkt wat technisch, en dat is het ook, maar het voordeel is dat je de paneelgordijnen dus precies zo kunt laten lopen als jij wilt!


Lamellen in stof, pvc en aluminium

Lamellen zijn dus ook verticale raamdecoratie maar zijn er behalve in stof ook in pvc en aluminium. Hierdoor zijn lamellen bijvoorbeeld ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. De stoffen lamellen zijn leverbaar in 3 breedtematen, variërend van 89 tot 250 mm. De pvc en aluminium lamellen zijn er in 5 breedtematen waarvan de smalste 52 mm is en de breedste 250 mm. Alle materialen kunnen een oppervlakte van in totaal 6 meter bedekken.

Ook geschikt bij schuine ramen

Het gebruik van lamellen lijkt op panelen, maar toch is dat ook anders. Zo kun je ze alleen opzij schuiven. Laat je ze in 2 pakketten opleveren dan kun je ze naar links en rechts schuiven maar ze schuiven altijd als een heel pakket opzij. De lamellen kunnen wel weer gekanteld worden, bijvoorbeeld om het daglicht een beetje te filteren. Net als paneelgordijnen lopen ook lamellen via een railsysteem maar deze heeft 1 spoor. En heb je ramen met een schuine zijde, de zogeheten slope ramen? Dan kunnen verticale lamellen daarvoor op maat gemaakt worden.

Meer weten of de panelen of lamellen goed laten inmeten en monteren?

Wat ook voor paneelgordijnen en lamellen geldt, is dat ze goed ingemeten en precies gemonteerd moeten worden. Bij Deckers Interieur regelen we dat allebei voor je. Dus of je nu meer wilt weten over de verschillen tussen deze soorten raamdecoratie of dat je wilt dat het vakkundig gemaakt en gemonteerd wordt, wij staan voor je klaar. Aarzel niet om ons te contacteren!

356 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page