top of page
  • Foto van schrijverDeckers

Gordijnen voor warmte & sfeerDe kracht van gordijnen

Stylisch & Slim Behalve alles bepalende sfeermakers, zorgen ze voor een betere akoestiek in huis maar zijn ze ook rotsvaste partners als het gaat om koude en warmtestromen. We zitten allemaal op onze knip. Zijn ons bewuster van de keuzes die we maken. Zijn meer thuis sinds Corona en de veranderende wereld van erna. De gasrekening stijgt de pan uit. Laten we dan in ieder geval ervoor zorgen dat we er warm en gezellig bij zitten. Gordijnen dus. Voor sfeer en warmte. Artelux biedt een aantal kwaliteiten die qua structuur een hele goede afsluiting bieden. Over het algemeen geldt dan dat dim- en black outs goed isoleren omdat ze zo dicht geweven zijn en rijke stoffen als velours en chenille isoleren goed vanwege het volumineuze garen. Kies jouw gordijn en voer het voor een nog beter effect. Naast stylisch gewoon slim! Als je bovendien zorgt dat je raam goed wordt omsloten houden ze koude buiten en warmte binnen.

Layering it is!


Je ziet op dit moment veel multifunctionele gordijnstoffen maar het aloude principe van dubbellaags is nog altijd de meest efficiënte oplossing. Het principe van twee lagen stof houden meer warmte tegen dan één. Dit heeft alles te maken met het vasthouden van lucht tussen lagen. Er kan nóg meer winst behaald worden door ook nog eens te kiezen voor een speciaal soort isolerende voering. Vaak wordt hier een zogenoemde molton voering voor gebruikt. Veel verduisterende stoffen hebben een soort aluminium coating, die niet alleen het zonlicht buiten sluit, maar ook de warmte heel goed isoleert. Zeker wanneer je nog enkel glas ramen hebt kan dit enorm voordeel opleveren. En ja, heb je dubbel glas, alle beetjes helpen, ook dan valt er winst te behalen! Isoleren met voering! Een speciale thermo-voering heeft bovendien meerdere voordelen. Veel isolerende stoffen zijn namelijk tegelijkertijd ook blinderend. Maximaal privacy. Bovendien zorgt een voering voor optimaal behoud van de kleur van je gordijnen.Voeren

Naast een isolerende werking geeft voeren ook een mooi(er) resultaat in hanggedrag. Het isolerende effect ontstaat door de lagen stof op elkaar, er ontstaat een luchtvacuum die isolerend werkt. Zoals hierboven ook verhaald kun je met een specifieke voeringstof nog een extra effect behalen. Moltonvoering werkt door de dikte bijvoorbeeld extra isolerend. Een verduisterende voering sluit lichtdicht af. Tenslotte heeft voeren ook nog een beschermende werking, gordijnen kunnen verkleuren door het zonlicht dat ze tegenhouden, een voering vermindert dit proces van verkleuring.


Tips

  • Doe 's avonds en 's nachts de gordijnen dicht.

  • Enkel glas in combinatie met de best isolerende raambekleding heeft een betere isolatiewaarde dan gewoon dubbel glas (niet HR).

  • Gordijnen gevoerd met een voeringstof met een speciale aluminium coating aan de binnenkant leveren de meeste energiebesparing op.


​Cijfers enzo

Bespaar energie met gordijnen; goede raambekleding die je dichtdoet zodra het donker wordt, kan je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Dat is € 270 Als de verwarming minder hard hoeft te branden, bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2. Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker aan. Ook is er minder tocht. Mogelijk kan de verwarming daardoor een graadje lager staan. Dat kan op jaarbasis tot zo'n 6 procent op de verwarmingskosten schelen. Bron: milieucentraal39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page