top of page
  • Foto van schrijverDeckers

Een uitzonderlijke aantrekkingskracht: magneetbehang


Op een gegeven moment was het al 'magneetverf' wat de klok sloeg. Iedereen wou magneetverf voor een muur met aantrekkingskracht. De fabrikant beloofde dat met 3 lagen magneetverf je muur in een perfect magneetbord werd omgetoverd. In de praktijk was je echter vaak 5 lagen aan het zetten om te zorgen dat je magneetje toch 1 velletje papier kon vasthouden. No more! (hoop ik toch). Hieronder kan je mijn ervaring met het beloofde wonder ontdekken: magneetbehang!

Het plan:

Een deel van de muur magnetisch maken zodat de prachtige tekeningen van mijn zoontjes een plek krijgen (alle 500 tekeningen wel te verstaan ...).

Voorbereiding:

Onder het motto, een goede voorbereiding is het halve werk, maak ik de muur klaar om te beginnen. Het stopcontact en de lichtschakelaars ontdoe ik van hun afdekplaatjes. De muur reinig ik met Chrisal (ZEER goede ontvetter) en water, om daarna even na te vegen met een propere spons en water.


Magneetbehang voorbereiding Deckers Interieur

Verder zet ik alle materialen klaar om er straks vlot mee aan de slag te kunnen (zie foto hieronder).

- Magneetbehang gekocht bij de verfwinkel van Deckers Interieur.

- Levis Atelier Satijn muurverf (Deze gekozen omdat deze verf schrobklasse 1 heeft: Handig met de kleine mannen en hun chocohandjes).

- Behangaandrukrol

- Behangspatel

- schuurblokje

- Goede vinyl en textiellijm

- Plamuursel (Red Devil)

- Verfbakje + navulling

- Lijmrol en verfrol (niet door elkaar gebruiken!)


Materialen om magneetbehang op te hangen

Ready, set, go!

Alles ligt klaar en de voorbereidingen zijn getroffen. Het komt er nu op aan om de muur goed in te lijmen. Ik doe dit met een lijmrol en werk van beneden naar boven. Op deze manier is de lijm nog goed nat als je boven wilt beginnen behangen. Hierdoor kan je nog goed manoeuvreren en corrigeren.

Rol het magneetbehang binnenstebuiten op zodat de matte kant aan de buitenkant staat (bij dit type magneetbehang van Deckers Interieur). Duw de matte kant in de lijm en rol de rol recht naar beneden af. Ik heb me hier gebaseerd op de aanpalende muur omdat ik maar 1 strook ga ophangen. Moesten er meerdere banen gehangen worden dan kan je best eerst een loodlijn trekken (met een schietlood of met een laser).


eerste baan magneetvlies

Tip: zoals je kan zien ben ik tegen het plafond begonnen. Begin best iets hoger zodat er overlap is. Door het gewicht zakt het behang lichtjes naar beneden waardoor je een kleine opening krijgt. Je dient de overlap dan wel af te snijden achteraf. Omdat ik niet van plan ben om een magneet tot vlak tegen het plafond te hangen, heb ik dit nu zo gelaten.

afrollen van magneetbehang

Terwijl je naar beneden rolt, kan je gewoon over de stopcontacten en dergelijke heen gaan.

Tip: Steek tandenstokers in de gaten die je in de muur hebt (ik had er voorheen geboord om onze draadloze thermostaat aan op te hangen). Zo kan je ze achteraf makkelijk terug vinden (zie foto hieronder).

aanduwen van magneetbehang

Rol met de behangroller alles goed aan en duw eventuele lucht hiermee onder het magneetvlies uit (zie foto hierboven). Ik raad niet aan om met een spatel over het magneet behang te gaan omdat dit krassen nalaat.

Snijd aan de zijkanten en rond de stopcontacten alle overschotten weg en zorg dat de stopcontacten en lichtschakelaars vrij komen. Dit doe ik met behulp van een behangspatel en een vlijmscherp (breed) breekmes. Snijd altijd langs de kant van het afval langs de behangspatel af (zie foto hieronder). Zo vermijd je dat je een millimeter teveel afsnijdt.

afsnijden van magneetbehang

Breek zeker je breekmes regelmatig af om kartelranden in het behang te voorkomen.

Afsnijden magneetbehang

Oog voor detail: de afwerking

Omdat ik niet de volledige muur behang met magneetvlies is er een overgang tussen de muur en het magneetbehang. Dit los ik op door dit even uit te plamuren (laat de lijm eerst 24u drogen!).

Dit kan m.b.v. een plamuurmes en Red Devil plamuursel. Een nachtje laten drogen en de dag erop lichtjes bijschuren zodat er niets meer uitsteekt (zie foto's hieronder).

Magneetbehang plamuur


Magneetbehang schuren

Maar werkt het ook?

Het behang hangt en is uitgeplamuurd. Tijd om te testen. Een goedkoop magneetje dat ik nog had liggen werkt perfect om maximum 3 blaadjes papier op te hangen (zonder dat het geverfd is!). Je voelt onmiddellijk dat er meer kleefkracht is dan een muur met magneetverf.

magneetbehang tegen muur Deckers Interieur

Een likje verf

Aangezien we van de muur 1 geheel willen maken, ga ik het magneetbehang nog verven. Dit kan bij dit magneetbehang perfect rechtstreeks op het behang zonder bijkomende primer. Nadat het plamuursel en de lijm helemaal zijn uitgedroogd kan je 2 of 3 lagen watergedragen muurverf aanbrengen. Ik ben hierbij voor Levis Atelier muurverf satijn van Deckers Interieur gegaan. Ik heb deze verfkwaliteit gebruikt omdat deze schrobklasse 1 heeft. De glansgraad satijn maakt dat de muur achteraf nog net iets beter afwasbaar is. Ik heb uiteindelijk 3 lagen verf gezet.

Hieronder zie je dat ik de randen eerst verf en dan pas het oppervlak. Dit kan omdat het oppervlak vrij klein is. Zo ben ik zeker dat de verf op de randen nog nat is als ik na-rol met een verfrol.

Op onderstaande foto kan u het voorlopig resultaat zien met 1 laag muurverf.

1 laag verf magneetbehang

Het moment van de waarheid

Met een zekere fierheid presenteer ik u hieronder het eindresultaat (3 lagen muurverf Levis Atelier)

resultaat magneetbehang

Ik wil het, ik wil het, ik wil het ...

Helemaal warm geworden voor de aantrekkingskracht van magneetbehang? Ga dan zeker eens langs in de showroom van Deckers Interieur te Overpelt Limburg. Daar heb je de mogelijkheid om het magnetisch behangpapier te voelen en te testen. Via deze weg kan je de contactgegevens vinden.

Laat je informeren!

Alles wat hierboven vermeld is, is van toepassing geweest op mijn situatie. Hou er rekening mee dat elke situatie verschillend is en laat je steeds op voorhand goed informeren door een expert bij Deckers Interieur! Zo vermijd je teleurstelling achteraf.


1.312 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page